Excavatoare hibride - Komatsu completează gama cu noul excavator hibrid HB365LC/NLC‐3

Se implinesc opt ani de cand producatorul japonez Komatsu a lansat oficial primul excavator din lume cu actionare hibrida realizat in productie de serie. Un moment de referinta in istoria industriei mondiale a echipamentelor de constructii, care s-a dovedit a fi inceputul unei noi ere - cea a utilajelor de inalta productivitate.

Dacă excavatorul Komatsu HB215LC, primul utilaj de acest tip din lume a fost privit la lansare ca o curiozitate, specialiștii din domeniul fiind obișnuiți cu ideea că orice salt tehnologic major este mai întâi prezentat ca un concept, iată că în anul 2016 acesta este deja indispensabil pentru utilizatorii de pretutindeni care doresc să lucreze eficient.

Încă de la lansare, primul excavator hibrid de la Komatsu a dovedit capacități deosebite, precum o fiabilitate extraordinară, dar și un consum mediu mai mic cu 25% comparativ cu utilajele similare cu acționare clasică. Ajuns la a treia generație, excavatorul din clasa de 22 – 23 t a fost prezentat anul trecut în România de către compania MARCOM RMC’94, unic distribuitor al mărcii Komatsu pentru România. Cu această ocazie, dl. Răzvan Marcu, marketing manager al companiei MARCOM RMC’94, a subliniat faptul că aceste utilaje lucrează foarte eficient și pe șantierele din România, cel mai vechi având peste 2.000 de ore de funcționare și nici unul dintre ele nu a semnalat nici o defecțiune, deși lucrează în medii de lucru diferite.

Un  pas important spre șantierele viitorului

În acest an, cu ocazia expoziției internaționale SAMOTER, Komatsu a prezentat noul excavator hibrid HB365LC/NLC‐3, acesta acoperind gama de utilaje grele cu o masă proprie operațională cuprinsă între 36,4 și 37,4 t. La o primă analiză, noul hibrid oferă un consum mediu mai mic cu 30% comparativ cu utilajele clasice și aceeași fiabilitate înaltă. Aceste date au putut fi obținute datorită sistemului de monitorizare al fiecărui utilaj, KOMTRAX, acesta adunând și analizând informațiile de la mai multe utilaje hibrid din această nouă generație care lucrează în Japonia din luna februarie a anului trecut.

Din anul 2008, de când Komatsu a lansat pe piață primul echipament de construcții hibrid din istoria industriei, au fost înregistrate un număr total de 10 milioane de ore de operare de către excavatoarele care au beneficiat de tehnologia hibrid, care funcționează astăzi pe nu mai puțin de 3.500 de utilaje, la nivel mondial. Noul excavator hibrid HB365LC/NLC‐3 este pus în mișcare de un motor EU Stage IV, extrem de silențios, care subliniază încă o dată angajamentul puternic pe care Komatsu și-l asumă în ceea ce privește impactul pe care utilajele terasiere îl au asupra mediului.

Tehnologie fără limite

Excavatorul HB365LC/NLC‐3 dispune de același motor SAA6D114E‐6 de 202 kW/271 CP, montat și pe modelul clasic PC360LC‐11, la care se adaugă puterea furnizată de sistemul revoluționar Komatsu Hybrid. Energia cinetică generată în timpul operației de frânare a rotirii părții superioare a utilajului este convertită în electricitate, care este mai apoi transmisă printr-un invertor și captată de către condensatorul electric Komatsu Ultra. Atunci când utilajul accelerează în condiții de încărcare, energia captată este descărcată rapid pentru rotația structurii superioare, asistând motorul conform indicațiilor sistemului de control hibrid. Puterea disponibilă prin stocarea energiei în condensator se transformă apoi energie de mișcare, astfel motorul termic fiind utilizat la o putere mult redusă.

Componentele hibrid extrem de durabile dezvoltate și fabricate de Komatsu sunt acoperite  de o garanție specială de 5 ani sau 10.000 de ore de funcționare. Toate componentele utilajului și motorul EU Stage IV sunt controlate în mod optim pentru a face față sarcinilor de lucru și coordonate prin intermediul sistemului de control total al vehiculului Komatsu, cu scopul de a livra economii foarte mari de combustibil și pentru a reduce amprenta de carbon, fără să afecteze în vreun fel performanța mașinii. La fel ca în cazul tuturor excavatoarelor Komatsu, noul hibrid are o capacitate de ridicare și o stabilitate excepțională, la care se adaugă o performanță de balansare rapidă și puternică. Fluxul de ulei este optimizat prin mișcările rapide în operațiunile combinate, pentru o productivitate crescută.  Sistemul telematic KOMTRAX™ și programul de mentenanță Komatsu Care® asigură un management de calitate al utilajelor hibrid și suport, protejează echipamentul împotriva folosirii în mod necorespunzător și garantează niveluri de eficiență și performanță maxime.

Komatsu EU Stage IV, un motor productiv, sigur, eficient

Pentru reducerea emisiilor de noxe, noul motor EU Stage IV integrează SCR și utilizează aditivul AdBlue®. Dotat cu un sistem de control electronic avansat care administrează nivelul fluxului de aer, sistemul de injecție, parametrii de combustie și funcțiile post-tratament, acesta optimizează performanța, reduce emisiile și furnizează o capacitate de diagnostic avansată. Utilizatorii beneficiază de un consum redus de combustibil, fără nici o pierdere a nivelului de performanță. Pentru determinarea unei temperaturi exacte, controlul fluxului de aer și componente cât mai durabile, Komatsu continuă să utilizeze Turbocompresorul cu Geometrie Variabilă Komatsu (KVGT) și o valvă dotată cu sistemul de Recirculare a Gazelor de Eșapament (EGR).

Mai mult confort, pentru o operare mai ușoară

Cabina modelului hibrid HB365LC/NLC‐3 este protejată împotriva factorilor perturbatori, cu un nivel de zgomot de doar 100dB în exterior și 68dB la interior, ajutându-l astfel pe operator să fie cât mai productiv. Joystick-urile proporționale, standard pentru acest model, permit o operare exactă în lucrul cu atașamentele, iar scaunul cu suspensie cu aer cu cotiere noi sporește confortul și mai mult. Pe lângă sistemul radio standard, cabina mai este dotată și cu un monitor LCD cu o rezoluție de 7”, ce poate afișa informații in 26 de limbi străine, pentru asistență tehnică. În plus, operatorul poate selecta până la șase moduri de operare, în funcție de aplicația de lucru.

Mentenață și service

Excavatorul hibrid HB365LC/NLC‐3 oferă acces rapid la componentele de service, reducând astfel timp și bani. Utilajul este echipat cu sistemul exclusiv de management al monitorizării Komatsu EMMS care conține caracteristici avansate de diagnosticare, ajutându-i pe operatori și tehnicieni să monitorizeze mai bine funcțiile mașinii. Acest sistem monitorizează de asemenea și sistemele critice ale utilajului, oferind asistență tehnică pentru a minimiza timpul de reparație.

*articol preluat din Revista Utilaje si constructii